Złóż zamówienie do godziny 10:00, a wyślemy je tego samego dnia!

Kolagen

Sos sałatkowy wlewany do słoika, wokół świeże warzywa.

Kolagen pochodzi od greckiego słowa „kolla”, które dosłownie oznacza „klej” i jest to substancją, która pod wieloma względami, mówiąc kolokwialnie łączy nas ze sobą w całość. Jest głównym białkiem ssaków i stanowi około 25% – 35% całkowitej zawartości białka w naszym organizmie.

Kolagen tworzy mocną, ale giętką tkankę łączną, która rozciąga się, zgina i porusza – zwłaszcza ścięgna, więzadła, chrząstki, stawy i skórę. Kolagen to główne białko budulcowe wszystkich organizmów zwierzęcych, również ludzkiego. 

Kolagen to białko odpowiedzialne za zdrowe stawy i elastyczność, czyli rozciągliwość skóry. Znajduje się w kościach, mięśniach i krwi, stanowiąc trzy czwarte skóry i jedną trzecią białka w organizmie.

Wraz z wiekiem istniejący kolagen ulega rozkładowi i organizmowi coraz trudniej jest produkować go w odpowiedniej ilości. W rezultacie wiele osób sięga po suplementy kolagenowe. Kolagen jest również wytwarzany naturalnie w organizmie poprzez łączenie aminokwasów, elementów budulcowych białek znajdujących się w pożywieniu. Aby wyprodukować kolagen, organizm potrzebuje m.in. proliny, glicyny, cynku, witaminy C i miedzi. Kolagen jest białkiem najobficiej występującym w organizmie. Jego włóknista struktura służy do tworzenia tkanki łącznej. Jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj tkanki łączy inne tkanki i jest głównym składnikiem kości, skóry, mięśni, ścięgien i chrząstek. Sprawia, że tkanki są mocne i sprężyste, odporne na rozciąganie. Kolagen stanowi około 60% chrząstki, bardzo twardej tkanki, która otacza kości i amortyzuje je przed wstrząsami wywołanymi ruchami o dużym natężeniu; więc rozpad kolagenu może prowadzić do utraty chrząstki i problemów ze stawami.

W żywności kolagen występuje naturalnie tylko w mięsie zwierzęcym, takim jak mięso i ryby, które zawierają tkankę łączną. Jednak różne pokarmy, zarówno zwierzęce, jak i roślinne, zawierają materiały do produkcji kolagenu w naszych własnych ciałach.

Kolagen po raz pierwszy pojawił się jako składnik kremów i serum do skóry. Jednak jego skuteczność jako miejscowego stosowania była kwestionowana nawet przez dermatologów, ponieważ kolagen nie znajduje się naturalnie na powierzchni skóry, ale w głębszych warstwach. Włókna kolagenowe są zbyt duże, aby przeniknąć przez zewnętrzne warstwy skóry, a badania nie potwierdziły, że krótsze łańcuchy kolagenu, zwane peptydami, są bardziej skuteczne w tym wyczynie.

Minusem suplementów kolagenowych jest niewiadoma, co dokładnie zawiera lub czy suplement zrobi to, co promuje etykieta. Niepokój budzą również suplementy kolagenowe zawierające metale ciężkie. W Stanach Zjednoczonych Agencja ds. Żywności i Leków nie dokonuje przeglądu suplementów pod kątem bezpieczeństwa lub skuteczności przed ich sprzedażą konsumentom.


Dlatego zawsze powtarzam, iż zdrowa dieta, wywary kolagenowe, ruch oraz zmiana trybu życia są kluczowe aby nasz organizm dobrze funkcjonował, a suplementy nigdy nie zastąpią nam faktycznego i kompleksowego dbania o organizm. Podczas trawienia w żołądku kolagen rozkłada się na aminokwasy, które są następnie rozprowadzane wszędzie tam, gdzie organizm najbardziej potrzebuje białka. Mimo to wiele produktów  spożywczych wspierających produkcję kolagenu jest ogólnie zalecanych jako część zdrowego planu żywieniowego.
Sami będziecie mogli zobaczyć ślady kolagenu, gdy bogaty w kolagen wywar schłodzicie w lodówce. Tworzy się istna galaretka, zwarta i “trzęsąca się” tzw. żelatyna. Żelatyna jest w zasadzie gotowanym kolagenem i jest bogata w niektóre kluczowe aminokwasy, które nie są łatwe do uzyskania w naszej przetworzonej, aktualnie królujące diecie. Trzy z nich, glicyna, prolina i glutamina, są aminokwasami najobficiej występującymi w wywarze i odgrywają kluczową rolę w naszym procesie zdrowienia.