Twój koszyk jest obecnie pusty!
-

Keto rosół – przepis, zasady i szybka alternatywa na diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna opiera się na prostych założeniach – mało węglowodanów, więcej tłuszczu i umiarkowana ilość białka. W praktyce oznacza to konieczność wybierania posiłków, które wspierają utrzymanie stanu ketozy i dostarczają składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym kontekście keto rosół to jeden z najlepszych wyborów. Długo gotowany bulion na kościach, skrzydełkach czy golonce…
-

Zupa mocy na mięsie i kościach – prawdziwy eliksir zdrowia
Zupa mocy na mięsie i kościach to jedno z najbardziej wartościowych i odżywczych dań, jakie możemy przygotować w naszej kuchni. Wykorzystywana od wieków w wielu kulturach, zupa ta jest symbolem prostoty, naturalności oraz siły zdrowotnej, jaką niosą składniki wykorzystywane do jej przygotowania. Dziś, gdy coraz więcej osób zaczyna doceniać powroty do tradycyjnych, naturalnych metod gotowania,…
-

Zupy w diecie keto – pyszne i sycące posiłki w niskowęglowodanowym jadłospisie
Dieta ketogeniczna zyskuje na popularności dzięki swojej efektywności w odchudzaniu i poprawie zdrowia. Kluczem do sukcesu tej diety jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy, który opiera się na niskiej podaży węglowodanów i wysokiej ilości tłuszczu. W ramach tej diety zupy mogą stać się nie tylko smaczną, ale i niezwykle sycącą częścią jadłospisu. Jakie zupy sprawdzą…
-

Rosół kolagenowy – przepis, właściwości i sposoby wykorzystania
Rosół kolagenowy to wyjątkowy wywar, który zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie, odporność i wygląd skóry. Dzięki długiemu gotowaniu z kości bogatych w kolagen, chrząstek i szpiku powstaje aromatyczna baza pełna aminokwasów, minerałów i żelatyny. Poniżej znajdziesz nie tylko sprawdzony przepis, ale też informacje o jego właściwościach, zastosowaniach i bezpiecznym przechowywaniu. Podpowiemy…
-

Mocny rosół wg. GAPS a kwas żołądkowy
Często słyszymy o tym, że należy utrzymywać odpowiedni poziom kwasu żołądkowego. Wielu z nas narzeka na zgagę, odbijanie czy nadkwasotę, ale rzadko zastanawiamy się, jak dużą rolę pełni ten płyn w naszym organizmie. Kwas żołądkowy to wodnisty, bezbarwny płyn wytwarzany przez wyściółkę żołądka. Jest bardzo kwaśny i odgrywa istotną rolę w rozkładaniu pokarmów, ułatwiając przyswajanie…
-

Wartości odżywcze wywaru mięsnego – co warto wiedzieć?
Wywar mięsny to podstawa wielu tradycyjnych potraw i doskonała baza do zup, sosów oraz dań jednogarnkowych. Dzięki powolnemu gotowaniu mięsa, kości i warzyw na wolnym ogniu powstaje aromatyczny bulion bogaty w cenne składniki odżywcze. To właśnie z wywaru mięsnego można przygotować zarówno esencjonalny sos z wywaru mięsnego, jak i pożywną zupę na wywarze mięsnym, która…
-

Dieta bulionowa: na czym polega i czy warto ją stosować?
Jak donoszą media, Kim Kardashian, Mark Wahlberg, Salma Hayek, Gwyneth Paltrow i Halle Berry, podobnie jak wiele innych gwiazd z pierwszych stron gazet, stosowali dietę bulionową. To najnowszy trend żywieniowy, który szturmem podbił Hollywood. Sprawdź, jak ją stosować i w czym może Ci pomóc! Na czym polega dieta bulionowa? Wspomnianą dietę opracowała dr Kellyann Petrucci,…
